language arrow_drop_down
SE NO EN
Nyhed: 2021-05-26

JABII gør kampsport sjovt og smertefrit

Med en JABII i hånden kan man få pulsen op og lege digitalt på samme tid - uden at komme til skade. Spillet ligner en mellemting mellem fægtning og boksning, og alle spillernes stød registreres og optages på en app, så kampen kan deles på sociale medier.

JABII gør kampsport sjovt og smertefrit

Ideen til JABII opstod, da Christian Thostrup skyggeboksede med sin søn for et par år siden. De legede godt, men kampen var ulige, blandt andet fordi sønnens arme var meget kortere end farens. Desuden var sønnen ikke særligt imponeret af farens slag. De kunne slet ikke konkurrere med de super-strikes, sønnen var vant til at se på sit computerspil.

Det satte tanker i gang: Måske kunne man opfinde en slags stødabsorberende boksehandske, der gjorde kampen mere lige ved også at forlænge deltagernes arme? Christian Thostrup, der er industriel designer og opfinder, satte sig for at udvikle en Smart Toy, der kunne lokke børnene væk fra computerskærmen og samtidig lege motion ind i dem.

Han søgte og fik støtte fra DGI, Danmarks Innovationsfond og Roskilde Festival og kaldte sin opfindelse en JABII, inspireret af bokseudtrykket ’et jab’, der betyder et kort, lige stød. Den første prototype var klar i 2017, og da Discovery lavede et indslag om den, gik den viralt.

Men Christian Thostrup var ikke tilfreds. Selvom alle tests viste, at JABII var sjovt, vidste han, at produktet kunne blive bedre. Han dannede partnerskab med ingeniøren Giang Le, og sammen udtænkte de, hvordan JABII med den rigtige teknologi i spidsen for alvor kunne blive en konkurrent til de mange virtuelle spil på markedet. Dernæst kontaktede de Prevas for at få hjælp til den elektroniske del af JABII, så det rigtige spil-univers opstod.

- Udfordringen for os var at gøre spidsen på JABII både robust og følsom nok, forklarer Henrik Møller, der er direktør for Prevas i Danmark.

Den bløde gummipude på spidsen af JABII’en minder om en lille airbag. Bag den sidder et teleskoprør, der indeholder 60 små fjedre, som absorberer kraften i stødene. Under puden sidder der både sensorer, batterier, en lille computer med lysdioder og højttaler, en Bluetooth, der forbinder sig med deltagernes mobiltelefoner samt et accelerometer og et gyroskop, der måler slagene i tre dimensioner. Alle dele skal være ganske små, bruge minimal energi og være pakket særdeles godt ind, så de tåler slag.

- Vores opgave var også at finde den rigtige produktionspartner. Det blev skandinaviske Scanfil, som producerer elektronikken og sender det til JABII Group, der selv monterer det i produktet, fortæller Henrik Møller.

- En JABII skal prøves, før man helt forstår, hvad den kan. Den fungerer lidt ligesom en løbe- eller cykelapp, der registrerer din præstation og samtidig giver en oplevelse af spænding og adrenalin i blodet, forklarer Christian Thostrup.

Coronakrisen har fået interessen for hjemme-motion og leg i mindre grupper til at vokse, så JABII har allerede solgt over 2000 enheder, siden den kom på markedet i november 2020. Et sæt koster 1 495 kr.

Den nye JABII er blevet så god, at DGI har købt den til sine esports afdelinger. JABII får nemlig esportsfolkene op af stolene, så de får motion, samtidig med at de leger og får øget fokus til næste game.

Mere om samarbejdet mellem Prevas og JABII.