language arrow_drop_down
SE NO EN

Kunde:

Lavabrush

Lavabrush – enkel, men genial penselvasker

En penselvasker, som rengør uden kemikalier og sparer både vand og penge. Bag idéen står de to svenske entreprenører Patrik Sjöland og Per Nilsson, hvis opfindelse snart kommer i handlen. Prevas' mekanikeksperter har assisteret med udviklingsarbejdet.

Alle, som har været involveret i et maleprojekt, ved, at rengøring af pensler er en vigtig, men svinet del af arbejdet. Penslerne vikles ofte ind i plast sidst på arbejdsdagen for at malingen ikke skal tørre ind, men det sker alligevel, at penslernes skal kasseres allerede efter nogle få ganges brug. Man kan bruge mere end 20 liter drikkevand på at vaske en pensel ren under rindende vand, hvilket er et kolossalt spild. Samtidig siger loven i Sverige, at alt spildevand med malingrester skal indsamles og indleveres på genbrugspladsen, for at mikroplast ikke passerer gennem rensningsanlæg og forurener havene.

– Der findes ingen kemikaliefri penselvasker på markedet, som er så vandbesparende som den vi har udviklet, siger Patrik Sjöland, som til hverdag arbejder inden for byggebranchen. Den gavner både maleren, som let kan holde penslerne rene, og malerfirmaet, som slipper for at købe nye pensler hele tiden. Med vores løsning er det muligt at vaske 10-15 pensler med lige under to liter vand.

Det hele startede, da Patrik Sjöland var ved at male sit nybyggede hus. Eftersom han arbejde på det i fritiden, tog det nogle uger, og han blev hurtigt træt af indtørrede pensler. At skylle dem under rindende vand og lade malingresterne løbe ned i afløbet var ikke et alternativ af hensyn til miljøet, og byggemarkedet tilbød kun penselvaskere, der krævede kemikalier.

– Jeg tog hjem og arbejdede på min egen løsning, siger Patrik Sjöland. Den fungerede så godt, at jeg kunne benytte samme pensel til resten af husfacaden, og da jeg lånte prototypen ud til kolleger, blev de så tilfredse med, hvordan den virkede, at de ikke ville levere den tilbage.

Fra idé til produkt med hjælp fra Prevas

Sammen med kollegaen Per Nilsson begyndte han at skitsere en prototype, og i efteråret 2019 tog de skridtet for at forvandle idéen til et salgbart produkt. En industridesigner og ven af entreprenørerne, Morten Bergström, anbefalede dem at benytte Prevas som samarbejdspartner for at få støtte i den fortsatte udvikling.

– Jeg startede med at kigge på den hjemmelavede prototype, som faktisk var rigtigt imponerende, siger André Floreby, Prevas' ansvarlige for mekanisk udbud i Region Syd. Sammen med Morten undersøgte vi forskellige brugerscenarier, koncepter og egnede produktionsmetoder før vi startede på selve konstruktionsarbejdet. Vi udviklede endda en række prototyper til test og verificering for at sikre et godt produkt og en problemfri produktionsløsning.

En del af Prevas' opgave har været at finde potentielle leverandører, hjælpe Lavabrush til at vælge den rette samarbejdspartner og derefter yde teknisk støtte i dialogen med producenten og øvrige aktører. For at gøre penselvaskeren miljømæssigt bæredygtig vil den blive fremstilet i Sverige og hovedsageligt ved hjælp af genindvundet plast.

Lavabrush vil også modtage udtjente penselvaskere for at sikre, at de håndteres og genindvindes på korrekt vis.

– Penselvaskeren er fremstillet til at være holdbar, robust og ukompliceret at benytte, siger Patrik Sjöland. Farverester samles i penselvaskeren, tappes let ud og indleveres derefter til genindvinding. Vi ser et stort markedspotentiale både i Sverige, Europa og resten af verden, og såvel malerfirmaer, skoler, kommuner som ejendomsselskaber har vist stor interesse, når vi har demonstreret den.

Snart tilgængelig på markedet

Planen er, at den nye penselvasker skal sættes i produktion i løbet af efteråret og derefter være tilgængelig efter årsskiftet. I første omgang vil Lavabrush henvende sig til det professionelle marked, men entreprenørerne ser også en potentiel stor efterspørgsel på det private marked.

– Det er et vældigt spændende samarbejde, hvor entreprenørerne selv havde en tydelig idé og drives af entusiasme for at løse et problem, siger André Floreby. Nu om dage er det ikke så almindeligt at have produkter, der er helt mekaniske. Der findes så mange komplicerede løsninger, men dette produkt viser virkeligt, at det enkle kan være det mest geniale.

NØGLEORD
Mekanik, bæredygtig industri, rent vand og startup.

KONTAKT OS
Roland Ferngård, Region Manger Prevas AB, e-mail

Lavabrush – enkel, men genial penselvasker
Lavabrush – enkel, men genial penselvasker
Lavabrush – enkel, men genial penselvasker

Relaterede cases

    #makeReference( $imgNode $customerName $title $articleLink ) #makeReference( $imgNode $customerName $title $articleLink ) #makeReference( $imgNode $customerName $title $articleLink ) #makeReference( $imgNode $customerName $title $articleLink )