language arrow_drop_down
SE NO EN

Kunde:

4Life Solutions

Rent drikkevand på fire timer

Det lyder næsten for godt til at være sandt, at man kan få rent drikkevand ved at lægge en blå plastikpose med forurenet vand i solen i fire timer. Men den er god nok: Ideen er gennemtestet og sat i produktion gennem et samarbejde mellem 4Life Solutions og Prevas, og snart er en både brugervenlig, billig og miljørigtig variant klar til brug i verdens fattigste lande.

Tænk hvis man kunne skaffe rent drikkevand til de 2,2 milliarder mennesker i verden, som mangler det! Sådan tænkte Alexander Løcke, da han skulle lave sin afgangsopgave på Designskolen Aalborg. Så han kastede sig ud i at opfinde en metode, der nemt og enkelt kan rense forurenet drikkevand til folk i verdens fattigste lande.

Projektet blev en succes, SolarSack, som produktet kaldtes, kunne nemlig omdanne kontamineret, bakteriefyldt vand til sikkert drikkevand på få timer. Oven i købet udelukkende ved hjælp af en plastikpose og solens stråler. Selve produktet lignede en blå plastikpose med en åbning til at hælde vand i og en lille hane til at tappe vandet fra.

Under udviklingen af produktet opholdt Alexander Løcke sig i Uganda i flere perioder. Det at bo i længere perioder sammen med de mennesker, der har brug for sikkert drikkevand og lære deres daglige rutiner at kende, giver nemlig en dybere forståelse for, hvad der skal til, for at de tager produktet til sig og virkelig bruger det.

Den teknik, der bliver brugt til at rense vandet, kaldes SODIS, som står for Solar Disinfection. Det forurenede vand, der ofte indeholder mange e. coli bakterier, bliver renset ved, at man lægger det i den klare plastikpose i solen i cirka fire timer.

SolarSack fungerer bedst, når vandet er nogenlunde gennemsigtigt, og der er solskin og varme. Derfor er den især velegnet til brug i et varmt klima. Når det er overskyet, tager processen lidt længere tid.

Det svære for brugerne er at finde ud af, hvornår vandet er rent. Derfor er 4Life Solutions i færd med at udvikle en UV-indikator, der viser en smiley, når vandet er sikkert at drikke. Når processen er slut, er 99,99 % af alle bakterier og vira fjernet fra vandet ved hjælp af uv-stråling. Posen er blå på den ene side for at holde bedre på varmen fra solens stråler, så processen går lidt hurtigere. En SolarSack holder i op til et år og kan lave 2000 liter sikkert drikkevand.

- Det var et krav, at produktet var så enkelt, at selv børn kunne bruge det. Med den første version af indikatoren, var der kun ét problem: Den var for dyr, forklarer Poul Bundgaard, som er COO i 4Life Solutions, som er det firma, Alexander Løcke grundlagde.

Et meningsfyldt projekt

Derfor kontaktede 4Life Solutions Prevas, for at få hjælp til at gøre indikatoren billigere. Den første version af indikatoren fordoblede nemlig prisen på SolarSacken. Og selvom posen kunne genbruges op til 500 gange, var det for dyrt til, at den for alvor var et alternativ i de fattigste områder.

- Det var en spændende udfordring for os, fortæller Henrik Møller, som er direktør for Prevas Danmark.

Prevas har stor erfaring i at designe og udvikle elektronik, software og mekanik til udstyr i både energi-, levnedsmiddel- og Life Science industrien. Det gælder både produkter, hvor der ’opfindes helt fra bunden’ eller produktmodning baseret på prototype eller ’proof of concept’. SolarSack kom med en prototype, som var god, men at reducere prisen til under en dollar stykket var en næsten umulig opgave, forklarer Henrik Møller.

Alligevel lykkedes det for Prevas at re-designe produktet og benytte alternative komponenter i form af blandt andet lysdioder, der var både driftssikre og billige nok til at blive støbt ind i vandbeholderne i stedet for solceller. Det nyudviklede produkt er nu sat i produktion hos et dansk firma i Schweiz, og det ventes at være klar til distribution i 2021.

- Vi har aldrig været med til at udvikle noget lignende før, og det har været en både meningsfyldt og spændende udfordring, siger Henrik Møller.

Hos 4Life Solutions er de meget tilfredse med Prevas’ hjælp.

- Det er yderst vigtigt, at SolarSack er både billig, nem at bruge og sikker. Hvis brugerne ikke føler, de kan stole på, at vandet, der er behandlet i en SolarSack, er helt sikkert, falder de naturligt nok tilbage i gamle mønstre, hvor de blandt andet fælder skov for at skaffe brænde, så de kan koge deres drikkevand, forklarer Poul Bundgaard.

Ud over at det er hårdt arbejde, skader det miljøet og giver en unødigt stor CO2 udledning. Derfor har 4Life Solutions også sørget for, at SolarSack kan pantes og genbruges, så man ikke skaber en ny form for forurening i brugerlandene. En af genanvendelses mulighederne er for eksempel at bygge huse af det komprimerede plastaffald fra produktet.

- Det har faktisk vist sig at kunne blive til både stærkt og godt byggemateriale, indskyder Poul Bundgaard.

4Life Solutions har store forventninger til udbredelsen af den nye SolarSack, som de kalder en SaWa. Det står for Safe Water, men SaWa betyder også OK på swahili.

- Sikkert drikkevand kan reducere forekomsten af en lang række sygdomme som kolera og tyfus markant. 500.000 dør hvert år, fordi de ikke har rent drikkevand. Det tal vil vi gerne være med til at minimere, slutter Poul Bundgaard.

Billedtekster:

En SaWa ligner ved første øjekast en almindelig, blå plastikpose. Men på fire timer kan den omdanne biologisk forurenet vand til rent drikkevand, kun ved hjælp af solens stråler.

Det er vigtigt, at brugerne nemt kan aflæse, hvornår vandet i en SaWa er rent nok til at kunne drikkes.

KONTAKT OS
Henrik Møller, President Prevas A/S, e-mail

Rent drikkevand på fire timer
Rent drikkevand på fire timer
Rent drikkevand på fire timer
Rent drikkevand på fire timer

Relaterede cases

 • Gradientech

  Ultrahurtigt diagnostiksystem kan redde liv og modvirke antibiotikaresistens

 • 4Life Solutions

  Rent drikkevand på fire timer

 • Realheart

  Realheart TAH – et "rigtigt" kunstigt hjerte

 • Sentispec

  Dansk succes: Fuldautomatisk feberscreener klar på rekordtid