language arrow_drop_down
SE NO EN

Kunde:

Exseed Health

Test sædkvalitet med mobiltelefonen

Dansk firma har udviklet en test, hvormed par, der ønsker at blive gravide, selv kan teste mandens sæd hurtigt.

Når man skal vurdere en mands sædkvalitet, så er det normalt en fagperson, der kigger i et mikroskop og faktisk tæller, hvor mange levedygtige sædceller, der findes i en prøve.

Men kan det ikke automatiseres? Kan man ikke få software til at gøre det møjsommelige tællearbejde? Det var den tanke, som biolog og phd.-studerende Emil Andersen fik en dag for knap tre år siden. Han arbejder på Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet. Så begyndte han at eksperimentere med forskellige linser, som skulle gøre det muligt at se de små sædceller, og med en software, som skulle tælle antallet af sunde sædceller.

Emil Andersen dannede sammen med sine kompagnoner Morten G. Ulsted og Daniel Daugaard Jensen virksomheden ExSeed Health og fandt frem til, at princippet fungerede. Systemet registrerer 99 procent af de levedygtige sædceller. Så der er en høj grad af pålidelighed. Så startede arbejdet med at gøre det til et velfungerende apparat.

Det blev til et apparat, hvor man placerer en prøve af sædceller. En linse virker som mikroskop og forstørrer sædcellerne. Brugerens smartphone sørger for at tage en videosekvens af sædcellerne. Den bliver analyseret i “skyen”, og vupti, så har man en sædanalyse, der hidtil har krævet dyre mikroskoper, som kun var tilgængelige på sygehusene. Produktet er netop kommet på markedet.

Omkring hvert femte par oplever infertilitet. Undersøgelser viser, at 40 procent af al infertilitet faktisk skyldes problemer hos manden. Men hidtil har fokus mest ligget hos problemer hos kvinderne.

App giver anbefalinger

Apparatet måler antallet af sunde sædceller. Tallet bliver oversat til, om manden er infertil, subfertil eller normalt fertil. Hvis sædprøven ligger i det infertile eller subfertile område, så kan App’en på mobiltelefonen give anbefalinger til ændringer i livsstil, som kan resultere i større fertilitet, eller til at kontakte en læge.

- Vi retter apparatet mod en stor gruppe af mænd, som normalt ikke ville lade deres sæd teste på en klinik, siger Morten G. Ulsted, direktør for ExSeed Health.

Design

ExSeed har valgt at satse på lækkert design, som skulle have en vis Apple-appeal.

- Vi ville gerne pakke mekanikken ind i et lækkert design. Der er meget fortrængning omkring mænds dårlige sædkvalitet. Vi tænker, at et fedt design kan være en af måderne at nedbryde det stigma, siger Morten G. Ulsted.

- Vi valgte Prevas til at udvikle prototypen til et produkt, fordi firmaet har rigtigt mange kompetencer in-house. Det gælder produktudvikling, håndtering af underleverandører og CE-certificering, og så har de et agilt mindset. De har hjulpet os fra prototype frem til et fuld consumer device, som er klar til salg, siger Morten G. Ulsted.

Prevas har igennem flere år haft en række kunder inden for medicinske produkter. I opgaven for ExSeed blev Prevas bedt om at påtage sig den mekaniske og elektroniske del af projektet, samt kontakten til underleverandører.

- I dette samarbejde har vi også været dybt involveret i validering af og valg af underlevandører, fortæller Henrik Møller, president for Prevas Danmark.

- ExSeed har kunnet koncentrere sig om funktionen af deres device og markedsføringen, hvor vi har sørget for at få deres logistik på plads, så der kan produceres apparater, og de kan blive pakket.

Styregruppe

Henrik Møller lægger vægt på, at samarbejdet struktureres. Et af redskaberne er en styregruppe, der følger produktet.

- Man mødes i styregruppen mindst en gang om måneden. Der taler man om, hvad der virker, og hvad der ikke virker. Man får problemer på bordet. Vores måde at arbejde på er, at vi vil altid have tingene frem både det gode og det mindre gode for at finde en løsning. I dette projekt opdagede vi på et tidspunkt, at vi ikke var på den rigtige vej med linsen. Så tog vi det op og fandt nye veje, siger Henrik Møller.

- Vi har mange kunder, der er i gang med medical devices. De kommer typisk med en ny målemetode eller et nyt princip. Så tager vi os af at færdigudvikle det til et produkt, siger Henrik Møller.

Linser

En af de tekniske udfordringer med ExSeed Health har været at finde den rette linse til apparatet.

- Jo bedre linse, jo bedre kan man analysere prøven. Der er brugt en hel del tid på at finde den rigtige linse, som kunne passe i det lille apparat. Det har krævet, at vi har konsulteret nogle eksperter og vi har gennemført flere forsøg, siger Henrik Møller.

Softwaren til systemet har ExSeed i øvrigt udviklet sammen med softwarehuset Trifork.

På markedet

ExSeed er netop lanceret på det danske marked i januar 2019.

- Vi vil gerne starte i Danmark, for det er et dansk produkt. Her kan vi også teste vores koncept. Så regner vi med at fortsætte på det britiske marked inden for et par måneder, siger Morten G. Ulsted.

Ønsker du at få mere at vide om dette projekt eller finde ud af, hvad Prevas kan gøre for dig, skal du kontakte:

KONTAKT OS
Henrik Møller, President Prevas Danmark, e-mail

Product development, IoT, Exseed Health
Product development, IoT, Exseed Health
Product development, IoT, Exseed Health

Relaterede cases

 • Gradientech

  Ultrahurtigt diagnostiksystem kan redde liv og modvirke antibiotikaresistens

 • 4Life Solutions

  Rent drikkevand på fire timer

 • Realheart

  Realheart TAH – et "rigtigt" kunstigt hjerte

 • Sentispec

  Dansk succes: Fuldautomatisk feberscreener klar på rekordtid