language arrow_drop_down
SE NO EN

Kunde:

ROMO Wind

Nyt sensorsystem giver vindmøller optimal ydeevne

Prevas er udviklingspartner til ROMO Wind som anvender en ny og banebrydende metode for at måle vinden der rammer en vindmølle. Den avancerede teknologi, som bygger på årelang forskning og udvikling, giver potentielt store besparelser for vindmølleparkejere. ROMO Winds mål er at sætte en ny industristandard for vindmåling. De leverer sine produkter i hele verden med Tyskland som sit største marked. Andre vigtige markeder er Italien, Frankrig og Spanien. I Danmark er for nuværende cirka 35 installationer af iSpin og i Sverige cirka 50.

Citat fra Mark Hvilsted, Head of Products & Technology, ROMO Wind:
”Samarbejdet med Prevas forløb nemt og effektivt og fungerer upåklageligt godt. I et projekt opstår det altid uforudsete problemer. Det har Prevas håndteret rigtig godt. Med en udviklingspartner går man ind i en lang relation og selv efter at hovedprojektet er slut kommer relationen at leve videre. ”

Baggrund/behov
iSpin er ROMO Winds sensorsystem. Det som gør ISpin unikt er at sensorerne er placeret forrest på vindmøllens rotor, der hvor vinden rammer først. Det giver mulighed for mere præcis måling af vejrforholdene end hvad som normalt bruges. Traditionelt er vindmålere placerede bagest på nacellen (møllehuset), hvilket gør at målingen forstyrres af den turbulens som genereres af vingerne. Når vinden måles bag rotoren er den allerede slået i ”stykker” af vingerne – yderligere er det som måles historiske data. ROMO Wind har fundet at halvdelen af de vindmøller, som de har kontrolmålt, ikke står rigtigt placeret i forhold til vinden. Hvis en mølle står bare få grader ude af vinden mister ejeren store summer af sin årsproduktion.

ROMO Wind har selv stor teknisk kundskab men henvendte sig til Prevas for at få hjælp til at udføre selve kravspecifikationen til opgaven samt at udvikle en robust skræddersyet platform til iSpin som de selv kan bygge videre på. Virksomheden havde tidligere en platform som byggede på standardmoduler, såkaldte ”hyldevare”. De vil nu selv eje al teknologien i produktet.

Løsning
ROMO Wind benyttede Prevas-modellen hvor den første etape var forberedelse af en kravspecifikation, inklusive at bestemme sig for hvilken arkitektur/softwaredesign som passer sig bedst til opgaven. Næste etape var at forberede en teknisk holdbar løsning og etape tre var at gennemføre en forstudie som gjorde kravene og opgavens formål tydeligere.

Prevas udviklede en software- og hardware platform, samt gennemførte målinger og tests for at sikre at der blev levet op til kravene, både de fra ROMO Wind og de lovgivningsmæssige. Til sidst bidrog Prevas i godkendelsesfasen frem mod certificering og CE-mærkning. Prevas har desuden været central i udviklingen af kabinettet til produktet. Løsningen er baserat på Prevas Industrial Linux (PIL); en industriel platform som gør det omkostningseffektivt for kunden eftersom Prevas genanvender teknologier og samlet erfaring fra hele verden. Siden skræddersys Linux-platformen til den specifikke kunde.

Citat fra Mark Hvilsted, Head of Products & Technology, ROMO Wind:
”Denne platform kan bruges til andre ting end lige det vi gør nu. Vi har fået Prevas hjælp til at udvikle en teknologiplatform som er med til at gøre vores produkter intelligente.”

Resultat
Med iSpins målemetode kan man sikre at vindturbinerne ikke taber i produktivitet og vindmølleejerne får en dybere indsigt i vindforholdene gennem at simultant måle alle vigtige vindparametre. ROMO Wind har flyttet sin position fremad både i spørgsmål om kvalitet og pris og kan i dag bygge videre med egne applikationer på platformen. iSpin er desuden enklere at installere fordi systemet med tre sensorer nu kan rummes i et enkelt kabinet. Med Prevas hjælp er ROMO Wind kommet nærmere sit mål; at gøre iSpin til industristandard for vindmålingsteknologi. Virksomheden har per august 2017 mere end 350 systemer i drift hvilket svarer til mere end 1000 sensorer. Gennem at tage hjælp af et udviklingshus tog ROMO Wind sig hurtigere forbi mange faldgruber og er nu i gang med at lancere en endnu mere robust fjerde generation af iSpin.

Ønsker du at få mere at vide om dette projekt eller finde ud af, hvad Prevas kan gøre for dig, skal du kontakte:

KONTAKT OS
Søren W. Mathiasen, Sales & Marketing Prevas Denmark, e-mail

Nyt sensorsystem giver vindmøller optimal ydeevne

Relaterede cases

 • Brüel & Kjær Vibro

  Edge Computing skaber værdi for BKV

 • Sol Voltaics

  Innovativ teknologi for solceller

 • ROMO Wind

  Nyt sensorsystem giver vindmøller optimal ydeevne

 •  Forsmark, Vattenfall-koncernen

  Projektledelse i IT-sikkerhed