language arrow_drop_down
SE NO EN

Kunde:

Sol Voltaics

Innovativ teknologi for solceller

"Solens energi er konstant og vil ikke slippe op inden for den nærmeste fremtid."

Sol Voltaics blev etableret i 2008 som et spin-off af Lunds universitets verdensledende nanoteknikforskning og er aktive på det kraftigt ekspanderende marked for solenergi. Det handler om ny og innovativ teknologi, som giver eksisterende solpanelproducenter mulighed for at øge effektiviteten af deres solceller. Prevas har været med siden universitetstiden og er i dag Sol Voltaics' strategiske partner.

Virksomheden er stadig på det tekniske udviklingsstadium og arbejder ved hjælp af forskningsbidrag og risikovillig kapital med at udvikle udstyret til produktion af nanotråde. Frem til 2014 foregik alle virksomhedens udviklingsaktiviteter på universitetet og blev udført af cirka 20 medarbejder, men i dag drives udviklingen fremad af cirka 60 medarbejdere i egne og veludstyrede lokaler. Sol Voltaics er et "Green Cleantech Company" med robust og sikker proces.

– I 2014 var vi under tidspres for at få udstyret op at køre i vores nye lokaler, hvilket fik os til at hyre Prevas ind tidligt i processen, fortæller Dr Luke Hankin, Senior Engineering Manager hos Sol Voltaics. Vi gik ind i projektet med mange opgaver, men begrænsede ressourcer, så den fleksibilitet, som de kunne tilbyde, var en stor hjælp. Vi kunne få den støtte, vi havde behov for, præcis når vi havde behov for den.

Avanceret nanoteknologi

Processen for produktion af nanotråde starter med en metalsmeltemasse, hvor der skabes partikler via evaporering, og derefter følger en række trin, hvor disse rundes af og sorteres efter størrelse. Når de til sidst når reaktoren, påbegyndes væksten af nanotråden under høj temperatur sammen med stoffer såsom TMGa og AsH3. De tråde, der vokser frem, består af galliumarsenid (GaAs), og hver tråd er en solcelle, der producerer elektrisk strøm, når den udsættes for lys.

Nanotrådene samles derefter, gemmes og sendes videre til fortsat bearbejdning. Styresystemet for ovenstående proces er baseret på National Instruments LabVIEW, og Prevas arbejder fortløbende med opdateringer og optimeringer af det nuværende system – alt drejer sig om cutting edge teknikudvikling. Valget af LabVIEW var absolut afgørende i henhold til Luke, eftersom det også giver Sol Voltaics mulighed for selv at tilpasse og forandre.

– Det er en avanceret proces at fremstille disse tråde, som omfatter både reaktive gasser, høje temperaturer og flows med høj præcision, beretter Björn Pentén, Sales Manager hos Prevas. Der kræves et automatiseret styresystem for at kontrollere processen, et tidskritisk styresystem, som vi har udviklet, hvor vi har kunnet dele vores erfaring inden for industri og automation.

Björn fremhæver vigtigheden af at behovstilpasse den løsning, der udvikles; ikke ud fra teknikkens muligheder, men ud fra Sol Voltaics behov for den rette løsning, altså en slutkundetilpasset teknisk løsning. Prevas' erfaring med både elektronik og software fra mange industrier, var også et afgørende parameter for at Sol Voltaics valgte dem som samarbejdspartner.

I den næste proces får nanotrådene på kemisk vis den rette orientering, hvorefter de påføres en tynd film. Filmen behandles derefter i en række skridt, blandt andet påsættes der elektriske kontakter, der gør det muligt at hente den genererede strøm ud.

– Denne tyndfilmcelle er fremstillet til at være mere følsom og modtagelig for solens blå lysspektrum, men gennemsigtig for den røde del af spektret, forklarer Luke. Filmen kan derefter benyttes i et solpanel med kiselsolceller, hvor filmen så placeres oven på disse.

Spændende fremtidsplaner

Sol Voltaics planlægger at have det første produkt på markedet i 2020. Dette produkt – SolFilm – kan enten fremstilles som et modul kun indeholdende GaAs-nanotråde som aktivt materiale, eller placeres oven på for eksempel kiselsolceller.

– Som for alle andre start-ups, er "time-to-market" afgørende, siger Luke. Prevas er en leverandør, der tilbyder det sofistikerede styresystem, vi har brug for på en hurtig, omkostningseffektiv og responsiv måde. Alt dette i kombination med deres stærke fokus på fortrolighed var afgørende, da vi valgte dem som partner.

– Der vil være stor efterspørgsel efter solpaneler, som ikke kun er højeffektive, men som også er æstetisk tiltalende, siger Dr Arno Stassen, Director of Product Marketing hos Sol Voltaics. Taget bliver ikke kun en fremragende elektricitetskilde, det skal også se flot ud.

Ønsker du at få mere at vide om dette projekt eller finde ud af, hvad Prevas kan gøre for dig, skal du kontakte:

KONTAKT OS
Roland Ferngård, Regional Manager Prevas AB, e-mail

Smart products, solenergi

Relaterede cases

 • Brüel & Kjær Vibro

  Edge Computing skaber værdi for BKV

 • Sol Voltaics

  Innovativ teknologi for solceller

 • ROMO Wind

  Nyt sensorsystem giver vindmøller optimal ydeevne

 •  Forsmark, Vattenfall-koncernen

  Projektledelse i IT-sikkerhed