language arrow_drop_down
SE NO EN

Kunde:

Brüel & Kjær Vibro

Edge Computing skaber værdi for BKV

Brüel & Kjær Vibro har sammen med Prevas udviklet tredje generation af deres system til fjernovervågning og diagnostik af roterende maskiner. I dag handler meget om Machine Learning, Artificial Intelligence og ikke mindst Edge Computing.

– Vi har haft et stærkt samarbejde i 12-14 år, og jeg både tror og forventer at det fortsætter, siger Anders Reske-Nielsen, Head of Development hos Brüel & Kjær Vibro. Vi ser det som et partnerskab mere end som et samarbejde, og det baseres vores forretninger på.

Brüel & Kjær Vibro er en dansk multinational virksomhed, der tilbyder maskinbeskyttelse, tilstandsovervågning og diagnostik. Med Prevas som udviklingspartner har Brüel & Kjær Vibro udviklet næste generations udstyr til tilstandsovervågning af vindkraftværker og andre roterende maskiner. Systemet kan kontinuerligt måle og analysere data i real-time og er tilpasset tilsluttede enheder med begrænset båndbredde via såkaldt Edge Computing.

Edge Computing indebærer at bearbejde så mange data som muligt så langt ude i netværket som muligt, helst ved selve kilden til de data, der skal behandles – i dette tilfælde ved den roterende enhed. Den indsamlede datamængde er så stor og samtidig så kompleks, at den skal behandles og renses, inden den sendes videre til skyen for ikke at optage en urimelig stor båndbredde.

– Det drejer sig om meget avanceret Edge Computing, hvor alt af interesse ekstraheres og lagres lokalt for derefter at blive sendt videre, fortæller Peter Aagaard Kristensen, VP Technology hos Prevas A/S i Danmark. Det sendes ikke kun i real-time, men gemmes også med mulighed for at hente det på et senere tidspunkt. Her er det ofte kundekrav og ønsker, der bestemmer hvordan og hvornår, men det gør det let at koble udstyret sammen med forskellige kommunikationsløsninger.

Informationen fra de enkelte vindmøller (eller andre maskiner) er et afgørende værktøj i arbejdet med forebyggende vedligeholdelse. Takket være realtidsovervågning kan stilstandstiderne minimeres, samtidig med at vedligeholdsomkostningerne sænkes. I og med at systemet kontinuerligt viser, hvordan maskinen har det, ved vedligeholdsteknikerne oftest, hvad der vil ske, før det sker; planlægningen lettes og udrykninger undgås.

Brüel & Kjær Vibro har arbejdet med tilstandsovervågning og forebyggende vedligeholdelse i mange år, men det er egentlig først nu, at andre begynder at interessere sig for alvor. Der findes et stort potentiale, og sammen har Brüel & Kjær Vibro og Prevas et forspring. Ved at kombinere viden omkring overvågning med nye analysemuligheder inden for Machine Learning og Artificial Intelligence kan de tilføre endnu mere avancerede algoritmer som forudser eventuelle skader.

– Prevas er vores partner inden for hardware- og softwareudvikling ligesom signalbehandling og mekanikudvikling med projektansvar for leverancerne, siger Anders Reske-Nielsen, Head of Development hos Brüel & Kjær Vibro. Vi tilfører vores ekspertviden og benytter Prevas til den kompetence, vi ikke har selv. De dækker store kompetenceområder og kan indhente den specialviden, der er behov for.

Systemet er baseret på Prevas Industrial Linux (PIL) og tilpasset til drift 24/7. Dets fleksibilitet muliggør også tilpasning til en række andre systemer til overvågning og styring fra SCADA til IoT Cloud-løsninger som OPC-UA og Azure IoT. Fleksibiliteten giver også mulighed for en lang række forskellige overvågningsstrategier, fra traditionel spektrumsanalyse til state-of-the-art machine learning.

Samarbejdet mellem virksomhederne blev indledt i forbindelse med udviklingen af Brüel & Kjær Vibros første overvågningssystem, og Prevas er stadig med, nu hvor tredje generation lanceres. Meget af det, der blev lavet til de tidligere generationer, er blevet flyttet til digitale domæner med mere kraftig hardware til mere effektiv analyse og diagnostik.

– Vi arbejder stadig med de indbyggede dele i deres systemer, hvor vi har fremstillet al elektronik, software og FPGA, fortæller Peter. Der er tale om alt det, der sidder på maskinen, det der indsamler, behandler og sender information videre.

Brüel & Kjær Vibros kerneområde er selve analysen af rotation og vibration, fortolkningen af, hvad det betyder, uanset om det drejer sig om en transmission eller propelblade. Netop vindkraft er et voksende område, ligesom markedet for fjernovervågning generelt. I dag er også forebyggende vedligeholdelse væsentligt mere almindeligt end for blot nogle år siden.

– Det er ikke kun på store, dyre vindkraftværker, at dette er praktisk anvendeligt, siger Peter. Omkostningerne til udstyr og analyse er faldet, så selvom du ikke har en ekstrem dyr maskine, kan forebyggende vedligeholdelse alligevel betale sig.

Den overgribende vision fra projektets start har været den samme, men visse forudsætninger har naturligvis forandret sig i løbet af rejsen. Det kan være alt fra teknisk udvikling og markedskrav til kundetilpasninger og nye tilføjelser.

– Fra en agil synvinkel har Prevas været vældig gode og hurtige til at opskalere, når vi er kommet med nye idéer, fremhæver Anders. Af og til har de næsten været for agile, når vi er kommet med tossede idéer…

Anders siger med et smil, at det måske havde været godt, hvis Prevas havde lagt en dæmper på dem af og til. Projektet er dog blevet gennemført på den måde, som Brüel & Kjær Vibro ønskede, og til trods for visse tilføjelser også inden for tids- og ressourcerammerne.

– Det er fantastisk med en partner, der klarer det meste, selvom det kræver ressourcer, siger Anders. Uanset hvad, har de definitivt opfyldt vores højt stillede ambitioner.

Brüel & Kjær Vibros system kan som sagt benyttes på alle maskiner, der omfatter rotation; større motorer til faste installationer, maskiner til boring og transport inden for minesektoren og procesindustrien. Vindkraftværker udgør en stor del, men er absolut ikke den eneste anvendelse.

– Alle turbiner er forskellige, alle rotationer er unikke, alle disse forskelle skal håndteres med samme software og hardware, siger Peter. Den eneste måde at klare dette på, er at udnytte tidligere erfaringer, samtidig med at vi har tilføjet stor fleksibilitet, som gør det muligt for slutkunden at lave specialtilpasninger eller indbygge yderligere funktionalitet.

I følge Peter er det først og fremmest sidstnævnte, der adskiller denne generation fra tidligere generationer, muligheden for tilpasning uden at være nødt at starte fra bunden. Konstruktionen skal være langsigtet og bæredygtig ikke kun rent kvalitetsmæssigt. Eftersom det drejer sig om industrielle anvendelser, vil de være i brug i 20 år; de eksisterende tidligere generationer regner Peter med, at de fortsat vil vedligeholde i 10 år til, og for de nye indebærer det 10-20 år med tilbagevendende opdateringer.

I dag har Brüel & Kjær Vibro en platform at bygge videre på, selvom udstyret som sådan måske ikke vil drive deres forretning i 10-20 år; med dagens teknikudvikling er en sådan langtidsplanlægning umulig. Der er meget der har indvirkning, fra sikkerhedsaspekter til kommunikationsteknik, og selvom platformen i sig selv er god nok, så vil der blive krævet opdateringer, hvor et langsigtet samarbejde letter en kontinuerlig udvikling.

– Vi har haft et stærkt samarbejde i 12-14 år og jeg både tror og forventer, at det fortsætter, siger Anders afslutningsvist. Vi ser det som et partnerskab mere end som et samarbejde, og det baseres vores forretninger på. Vi lægger ikke skjul på, at vi er meget tilfredse, og vil gerne fortælle om vores erfaringer med Prevas!

KONTAKT OS
Henrik Møller, President Prevas Danmark, e-mail

Edge Computing skaber værdi for BKV
Edge Computing skaber værdi for BKV

Relaterede cases

 • Brüel & Kjær Vibro

  Edge Computing skaber værdi for BKV

 • Sol Voltaics

  Innovativ teknologi for solceller

 • ROMO Wind

  Nyt sensorsystem giver vindmøller optimal ydeevne

 •  Forsmark, Vattenfall-koncernen

  Projektledelse i IT-sikkerhed