language arrow_drop_down
SE NO EN

Kunde:

 Medfield Diagnostics 

Hjelm, som redder liv

Hurtig diagnose med mikrobølger giver en effektivere behandling.

Medfield Diagnostics i Göteborg er en startup-virksomhed, som udvikler mikrobølgebaserede diagnostiske instrumenter til sundhedsvæsenet. Prevas udviklede instrumenter og software, som kan skelne mellem forskellige typer af slagtilfælde, fordi en hurtig diagnose med mikrobølger giver en effektivere behandling.

 

Opgave: Udvikling af instrumenter og software

Et slagtilfælde, som forårsager en hjerneblødning, kræver en bestemt type medicinsk behandling, mens en blodprop i hjernen kræver en helt anden behandling. Problemet for lægerne er at vælge den rette behandling. Anvender man f.eks. blodfortyndende medicin ved en hjerneblødning, kan det forværre tilstanden og endda være livstruende. Det er utroligt vigtigt at stille den rette diagnose så tidligt som muligt. En hurtig og korrekt behandling nedsætter risikoen for, at patienten mister førligheden og evnen til at tale.

Medfield Diagnostics blev grundlagt i 2005. Virksomhedens aktiviteter bygger på et mangeårigt forskningsprojekt på Chalmers Tekniska Högskola. Det drejer sig om en metode, hvor man afbilder kroppens bløddele ved hjælp af mikrobølger. Mikrobølger opfører sig ikke som røntgenstråler, men spredes i alle retninger. Dette gør, at målingerne foretages i flere retninger. Måleresultatet analyseres efterfølgende med Medfield Diagnostics' egne patentanmeldte algoritmer. Man håber at kunne bruge mikrobølge-tomografi til at stille den rigtige diagnose.

Patrik Dahlqvist, som er administrerende direktør for Medfield Diagnostics, fortæller, at deres udviklingsplaner kan beskrives som en tretrinsraket. Det første produkt, som blev udviklet i samarbejde med Prevas og National Instruments, er et forskningsinstrument, som bruges til kliniske undersøgelser inden for forskningen i slagtilfælde. Produktet hedder Medfield Strokefinder R10 og skal primært anvendes i forbindelse med kliniske tests. Med dette instrument skal forskerne kunne teste forskellige typer af slagtilfælde-relaterede målinger for at verificere og kortlægge mikrobølgeteknikkens muligheder samt studere, hvordan teknikken kan bruges i forbindelse med andre diagnostiske metoder. Om cirka tre år regner man med at have et instrument til klinisk anvendelse på hospitaler, hvor teknikken skal kunne overvåge patienten og slå alarm. På længere sigt, måske om 5-6 år, regner man med at kunne udvikle et instrument, som skal bruges i ambulancer for på et tidligt tidspunkt at afgøre, hvilken type slagtilfælde det drejer sig om.

For Medfield Diagnostics, som er finansieret med risikovillig kapital, var det særligt vigtigt at have en udviklingspartner som Prevas. Samarbejdet medførte en hurtig produktudvikling, lave udviklingsomkostninger og en fleksibel, modulopbygget løsning, som også passer til andre anvendelser, afslutter Patrik Dahlqvist. Udstyret består af måleudstyr og en hjelm, som sættes på patienten.

Udstyret bruges til at undersøge hjernen ved hjælp af mikrobølger. I hjelmen er der nogle antenner, som sammen med måleudstyret fungerer som sendere og modtagere. De sender mikrobølger ind i hjernen fra forskellige vinkler. Antennerne arbejder i samme frekvensområde som almindelige mobiltelefoner, men effekten er meget lav, cirka fire procent af styrken i en almindelig mobilantenne.

Prevas har leveret måleudstyret, som består af et PXI-system1) med et antal moduler samt software, som udfører målingerne.

– Da Medfield Diagnostics kontaktede os for over et år siden, fandtes der ingen god kommerciel løsning, som passede til deres anvendelse, fortæller Hans Nyström fra Prevas og fortsætter:

Som Gold Alliance Partner til National Instruments samarbejder vi om både salg og udvikling. Dette betyder, at vi i fællesskab kan finde nye løsninger baseret på kommercielle produkter. I dette tilfælde var det en kompakt, PXI-baseret netværksanalysator, som på udviklingstidspunktet ikke fandtes som et kommercielt produkt. Gennem vores samarbejde kunne den gøres tilgængelig for Medfield Diagnostics.

National Instruments' netværksanalysator er ekstremt kompakt og kan håndtere data i realtid, hvilket var lige det, der skulle bruges til målesystemet til Medfield Diagnostics. Gennem Prevas' samarbejde med National Instruments kunne det første system leveres til Medfield Diagnostics, inden produktet blev lanceret.

– Den største fordel ved løsningen, som vi har udviklet til Medfield Diagnostics, er, at den er opbygget af færdige moduler – både hardware og software. Dette minimerer udviklingstiden, samtidig med at udstyret nemt kan ombygges eller modificeres til nye behov. Ved desuden at bruge det grafiske udviklingsmiljø LabVIEW2) bliver vores udvikling meget effektiv. Dette giver kunden nogle store tids- og pengemæssige besparelser, konstaterer Hans Nyström.

Ønsker du at få mere at vide om dette projekt eller finde ud af, hvad Prevas kan gøre for dig, skal du kontakte:

KONTAKT OS
Ylva Amrén, Region Manager West Prevas AB, e-mail

Medfield Diagnostics reference
Medfield Diagnostics reference
Medfield Diagnostics reference

Relaterede cases

 • Gradientech

  Ultrahurtigt diagnostiksystem kan redde liv og modvirke antibiotikaresistens

 • 4Life Solutions

  Rent drikkevand på fire timer

 • Realheart

  Realheart TAH – et "rigtigt" kunstigt hjerte

 • Sentispec

  Dansk succes: Fuldautomatisk feberscreener klar på rekordtid