language arrow_drop_down
SE NO EN

Kunde:

Force Technology

Realisering af avanceret industriel scanning

Force Technology og Prevas har udviklet en ny ultralydsscanner med et stort antal ultralydselementer, der kan scanne omfangsrige strukturer hurtigt og vise dem i realtid.

Force Technology blev grundlagt i 1970'erne og har været en pioner inden for enheder til ultralydsscanning. Selskabet har udviklet enheder til scanning af metalrør, vindmøllevinger og mange andre strukturer. Ultralydsscanning kan "kigge" ind i strukturerne og afsløre kritiske fejl, hvilket betyder, at man kan teste uden at gøre indgreb.

I den seneste udgave af det populære P-Scan Stack System har Force Technology bragt teknologien et kæmpemæssigt skridt fremad. I stedet for kun at benytte et eller to ultralydselementer på samme tid kan det nye P-Scan Stack System håndtere op til 128 elementer ved hjælp af phased-array teknologi. Det betyder, at enheden kan sende og detektere en retningsstyret, ultrasonisk bølgefront i stedet for blot en enkelt stråle.

Det nyudviklede system giver mulighed for at scanne en 100 meter lang vindmøllevinge på blot et kvarter med et særligt elektrisk køretøj, der bevæger ultralydsscanneren langs vingen. Hidtil har det taget flere timer at gennemføre en sådan scanning.

"Det er vigtigt for vingeproducenter at kunne scanne vingerne hurtigt, fordi vingerne fremstilles hurtigt. En længere testfase kan forlænge produktionstiden", siger Lars Vesth, direktør for digital innovation og IT hos Force Technology, og ansvarlig for udvikling af det nye P-Scan system.

Ultralydselementer, eller krystaller, sender ultralydsstråler og registrerer ekkoet fra materialet. Enheden benytter denne information til at tegne et billede af materialet. Den kan for eksempel registrere uregelmæssigheder i en fiberglasvinge eller i en metalsvejsesøm. Endvidere benyttes enheden inden for olie- og gasindustrien til at måle rørkorrosion.

"Det nye system giver os mulighed for at samle meget store mængder data med høj opløsning ekstremt hurtigt", siger Lars Vesth.

Phased-array teknologi
Der er ikke mange virksomheder, der har dybdegående viden om phased-array, men Prevas har omfattende viden inden for dette komplekse område, og dette er årsagen til, at Force Technology valgte Prevas som deres partner til udvikling af deres nye produkt.

Prevas' projekter inden for phased-array ultralyd har omfattet udvikling af et stort system, SARUS, i fællesskab med BK Medical og DTU. SARUS kan foretage såkaldt Vector Velocity Imaging og kan dermed foretage en realtidsmåling af blodgennemstrømningen i specifikke årer på en patient.

Bearbejdning i realtid
Et stort problem, når man modtager store mængder data fra probe-elementerne, er at kunne behandle informationen tilstrækkeligt hurtigt. P-Scan systemet er et realtidssystem, der viser brugerne levende billeder af strukturerne, mens de scannes.

"Vi havde behov for at indsamle data fra alle elementerne og visualisere resultaterne øjeblikkeligt", siger Peter Aagaard Kristensen, teknisk direktør i Prevas.

Som udviklingshus indenfor elektronik, designer Prevas talrige print (PCB'er) hvert år, og er eksperter i FPGA systemer. FPGAerne spiller en vigtig rolle i det nye system.

"Man kan nemt generere 10 Gbit data pr. sekund med et phased-array system", siger Peter Aagaard Kristensen. "Vi har bragt dette tal ned på under 1 Gbit pr. sekund. Vi forbehandler dataene nøje i en FPGA og ekstraherer den vigtigste del, før vi sender dem videre til en pc. Der viderebehandles data og visualiseres i realtids 3D ved hjælp af GPU-teknologi."

"Prevas har gjort et fremragende stykke arbejde med printdesignet og FPGA udviklingen", siger Lars Vesth fra Force Technology. "Prevas har den nødvendige ekspertise inden for FPGA-programmering, og de har arbejdet med phased-array systemer til både industriel og medicinsk brug."

Industriel scanning
Ultralydsscanning er kendt fra scanning af gravide kvinder. Inden for en industriel kontekst kan det benyttes til at scanne alt fra bygningsstrukturer til små industrielle produkter, der kræver kvalitetskontrol før salg.

"Når du undersøger en vindmøllevinge, er du hovedsageligt interesseret i at undersøge bæreevnen på kritiske områder, hvor kræfterne er meget store", siger Lars Vesth. "Og disse områder er, hvor den lastbærende bjælke er forbundet med vingens kapper.

Vi kan undersøge områder i vingerne, der ikke er større end 1x1 millimeter. Vores P-Scan System undersøger rør inden for olieindustrien, ståltanke og atomkraftværker. Det kan benyttes til enhver kritisk struktur, der kan svigte."

Særligt udstyr
Force Technology har udviklet en række særlige enheder til specifikke scanningsbehov. For eksempel har Force udviklet et system til at scanne rør, der er installeret på boreplatforme. Enhederne bevæger sig rundt om røret og måler hver eneste centimeter af røret. Nu, med det nye phased-array system, kan rørscanningen foretages meget hurtigere, fordi det dækker et meget større område.

"Vi kan nu benytte op til 64-element prober, så udstyret skal kun dreje et par gange", siger Lars Vesth. "Det sparer megen tid, og tid er penge på en boreplatform. Vi kan gennemføre scanningen op til ti gange hurtigere end før."

Rørscanneren er en lille enhed, der vejer under 10 kg, hvorimod scanneren til vindmøllevinger i realiteten er et stort elektrisk køretøj, som en operatør kører langs med vingen for at foretage målinger fra den ene ende til den anden.

KONTAKT OS
Henrik Møller, President, Prevas A/S, e-mail
Peter Aagaard Kristensen, teknisk direktør, Prevas A/S, e-mail

industriel scanning, Force Technology
industriel scanning, Force Technology

Relaterede cases

 • Lavabrush

  Lavabrush – enkel, men genial penselvasker

 • Sordin

  Innovative høreværn til velfungerende gruppekommunikation

 • JABII

  JABII gør kampsport sjovt og smertefrit

 • Gradientech

  Ultrahurtigt diagnostiksystem kan redde liv og modvirke antibiotikaresistens