language arrow_drop_down
SE NO EN

Kunde:

Implantica

Implantica lancerer nyt implantat til bekæmpelse af sure opstød

Sure opstød er et globalt problem for folkesundheden og forårsager store lidelser. Virksomheden Implantica udvikler et implantat og et operationsværktøj, der tilbyder en revolutionerende behandling.

Det skønnes, at 400 millioner mennesker på verdensplan lider af gastroøsofageal reflukssygdom (GØRS). Denne kroniske sygdom indebærer, at maveindholdet passerer op til spirerøret som følge af manglende lukning af den øvre mavemund. Symptomerne er halsbrand, sure opstød og brystsmerter, men ca. 15 % af de ramte udvikler også præcancerøse forandringer i spiserøret. Den mest almindelige behandling af GØRS er syrehæmmende mediciner, såkaldte protonpumpehæmmere eller PPI'er (Proton Pump Inhibitors).

– Medicinerne behandler symptomerne, men ikke årsagen til problemerne, forklarer Leif Granat, udviklingsansvarlig hos Implantica. Patienter, som tager PPI'er, bliver sjældent helt fri for ubehag, og de har stadig for højt indhold af mavesyre i spiserøret. De risikerer således fortsat at blive ramt af cancer på grund af skader på vævet i spiserøret.

Alternativet – en varig behandlingsløsning

For at tilbyde en varig behandlingsløsning, som eliminerer behovet for medicin, har Implantica udviklet implantatet, RefluxStop. Implantatet består af en lille silikonebold, som er opdelt i fem dele. Ved hjælp af det specialudviklede værktøj, Reflux deployment tool, komprimeres implantatet før det føres ind via en kikkertoperation for derefter at blive ekspanderet igen, når det er sat på plads.

Implantatet skaber en mekanisk afstand mellem mellemgulvet og mavesækken, siger Leif Granat. Det gør, at den naturlige barriere mellem mavesækken og spiserøret kan genoprettes.

Ambitionen med RefluxStop er at erstatte den nuværende, temmeligt komplicerede operationsmetode, hvor væv fra mavesækken vikles om den nedre del af spiserøret for at komprimere passagen. Denne operation kan hjælpe patienten, men resultaterne varierer. Der er også en stor risiko for komplikationer, og de opererede kan for eksempel få problemer med at synke, bøvse eller kaste op.

– Kirurgi er et håndværk, og det er kirurgens dygtighed, der afgør, hvor godt resultatet bliver, siger Leif Granat. Vi håber, at vores metode bliver "standard of care" for denne type problematik. Vi vil tilbyde en enkel og standardiseret operationsmetode, der letter kirurgens arbejde.

Nært samarbejde med Prevas

Implantica havde allerede hyret konsulenter fra Prevas og deres netværk til tidligere udviklingsprojekter. I de to aktuelle projekter – udvikling af implantatet RefluxStop samt det kirurgiske værktøj Reflux deployment tool – har der i alt deltaget omkring 50 konsulenter. De har blandt andet bidraget med kompetence inden for projektledelse, mekanisk konstruktion, kvalitetssikring og lovmæssig dokumentation. Herudover har en lang række underleverandører og testlaboratorier i Sverige, Europa og USA bidraget med services.

– Implantica er en lille virksomhed med utrolig høj kvalitet på produkter og idéer, siger Jonas Liedberg, konsulentchef hos Prevas. For os er det meget spændende at være med til at udvikle teknik, som på en så tydelig måde fremmer menneskers helbred og velvære.

Der har været flere forskellige professioner involveret i begge projekter. Det har derfor været vigtigt at skabe en fælles forståelse for de regler og krav, der gælder for udvikling af medicinteknisk udstyr. Prevas har mange års erfaring inden for Life Science-området.

For ingeniørerne handler det også om at forholde sig til de kirurgtekniske forudsætninger. At implantatet skal kunne opereres ind på en måde, der fungerer for både patient og kirurg. Samlet er det en kompleksitet, der gør, at forudsætningerne kan ændre sig hurtigt under arbejdets gang.

– I denne type udviklingsprojekt skal vi hele tiden være åbne for nye veje og løsninger, det fungerer ikke at fastlåse alle parametre fra starten, siger Leif Granat. Jeg oplever, at Prevas har en oprigtig interesse for vores produkt, og de har desuden evnen til at støtte i alle stadier af udviklingen.

Fine resultater og stort potentiale

Implantatet og det kirurgiske værktøj er nu CE-mærket. Parallelt tilpasses produktionen til opskalering, hvilket giver anledning til nye, supplerende valideringer og test, for eksempel med henblik på biokompatibilitet og sterilitet.

– Vi har arbejdet hårdt med dette, og vores kliniske test har givet meget opmuntrende resultater, siger Leif Granat. Vi har opereret 50 patienter med vores nye metode, og nu, 14-24 måneder senere, er alle stort set symptomfri.

Målet er, at implantatet og det kirurgiske værktøj skal nå ud på markedet i løbet af 2019. Globalt skønnes behovet at være 2,2 millioner operationer pr. år.

KONTAKT OS
Jonas Liedberg, Consultant Manager Prevas AB, e-mail

Implantica lancerer nyt implantat til bekæmpelse af sure opstød
Implantica lancerer nyt implantat til bekæmpelse af sure opstød

Relaterede cases

 • Gradientech

  Ultrahurtigt diagnostiksystem kan redde liv og modvirke antibiotikaresistens

 • 4Life Solutions

  Rent drikkevand på fire timer

 • Realheart

  Realheart TAH – et "rigtigt" kunstigt hjerte

 • Sentispec

  Dansk succes: Fuldautomatisk feberscreener klar på rekordtid