language arrow_drop_down
SE NO EN

Kunde:

Maven Wireless

Fremtidens trådløse mobildækning

Vi tager alle vores mobildækning for givet og bliver rigtigt irriterede, når den ikke opfylder vores krav eller – endnu værre – når der slet ingen dækning er. En virksomhed, der sørger for, at vi kan tale videre selv i tunneller og andre problematiske miljøer er Maven Wireless, som i samarbejde med Prevas udvikler næste generations distribuerede antennesystem.

Maven Wireless arbejder med innovative løsninger inden for trådløs mobildækning, først og fremmest inden for det, der kaldes Distributed Antenna Systems (DAS). Maven Wireless tilbyder løsninger til at etablere mobildækning, hvor radiosignalerne fra basestationerne ikke når frem. Typiske eksempler er vej- og togtunneller, tunnelbaner, arenaer og andre bygningskomplekser, som kræver en separat løsning for indendørs dækning. Da virksomheden stod over for et behov for ekstra ressourcer inden for digitalt design, kontaktede de Prevas.

– Maven Wireless fortalte, at de ville have os som strategisk partner og ressource i forbindelse med designet af de digitale kort, siger Mikael Hamberg, Senior Engineer Electronics Design hos Prevas. Vi har først og fremmest hjulpet med diagramtegninger, kortlayout og en del simuleringsarbejde af højhastighedsgrænseflader.

Området for indendørs dækning er kraftigt voksende, blandt andet fordi højere frekvenser har sværere ved at trænge gennem forskellige bygningsmaterialer som for eksempel beton. Desuden kan nye byggematerialer og løsninger gøre det endnu mere vanskeligt for radiosignalerne at trænge igennem.

– Et eksempel er vinduesruder, som førhen kun bestod af glas, fortæller medgrundlægger og administrerende direktør Fredrik Ekström hos Maven Wireless. I dag er de ofte folierede for solafskærmning, hvilket er den rene død for radiosignaler og gør at dækningen indendørs bliver katastrofalt dårlig.

Indendørs benyttes ofte distribuerende antennesystemer. Basestationer leverer bedre kapacitet, men er dyrere, så hvis det "kun" er dækning, der er behov for, er det tilstrækkeligt med et mere omkostningseffektivt DAS-system. Desuden er DAS et multioperatørsystem, mens basestationerne er operatørafhængige, hvilket betyder at der kræves en specifik basestation for hver operatør. Hvis fire operatører skal have dækning på samme sted, kræves der fire basestationer.

– For Prevas' vedkommende indledtes arbejdet med diagramtegning af en såkaldt masterenhed, fortæller Mikael, det vil sige den enhed, der kobles til netop basestationen.

I masterenheden er der frekvensspecifikke radiokort, der kobler radiosignalerne ind fra basestationen. Signalbehandling foretages både i remote- og baseenhederne; masterenheden tager radiosignaler fra basestationen og forvandler dem til digital form.

– I remote-enhedens digitale domæne har vi udviklet algoritmer for at linearisere vores effektforstærkere, hvilket betyder at enhedens effektforbrug er flere gange lavere end i traditionelle systemer, fortæller Fredrik. Det gør så igen, at vi også har fået vægten betydeligt ned.

De distribuerede remote-enheder er kompakte og vejer under 25 kg. De kan så klassificeres som "one-man-lift" – noget ingen anden leverandør kan tilbyde. Desuden er det et yderst strømforbrugsvenligt system, der genererer mindre varme med det resultat, at det ikke er nødvendigt at køle dem med ventilatorer.

– Ventilatorfri remote-installationer er vigtigt i for eksempel tunneller, hvor man altid vil undgå ventilatorer, siger Fredrik. Det er kompliceret at sende personale ned for at rense eller udskifte ventilatorer i snavsede og farlige miljøer som f.eks. togtunneller. Vi er en af få virksomheder, der kan tilbyde denne fordel i kombination med flere bånd i højfrekvensklassen.

Mikael betoner, at Prevas ikke har leveret løsninger eller viden, som Maven Wireless ikke har, de har fantastisk dygtige designere, men de manglede ganske enkelt ressourcerne. Virksomhederne har et tæt udviklingssamarbejde, hvor Prevas udgør netop den strategiske partner, som Maven Wireless var på udkig efter.

– Siden det første møde er vi kommet utroligt langt takket være erfarne layoutere som Magnus Lövgren, som kom ind i projektet i forbindelse med layoutet af masternodens digitalkort, fortsætter Mikael. Da han havde designet layoutet til de forskellige dele, såsom mellemlagring af data og hukommelse, kunne vores EMC-ekspert Thomas Bergkvist gå videre med simuleringer af grænsefladerne.

Muligheden for at benytte eksperter fra forskellige kontorer rundt omkring i Sverige er en vigtig fordel, hvor Prevas har kunnet tilbyde hele deres netværk for at finde den rette kompetence. Via Prevas får Maven Wireless adgang til kompetence som de selv ikke behøver at ansætte og det bliver derfor lettere og mere effektivt at hente en dygtig konsulent ind med den rette kompetence i den tid de har brug for den.

– Prevas er en stærk partner inden for denne type udviklingsprojekter, siger Fredrik afslutningsvist. Dette var vores første store job sammen, men det kommer til at fortsætte. Vi vil have nye spidsbelastninger fremover, og så er det Prevas vi vil henvende os til. Det er et langsigtet samarbejde.

KONTAKT OS
Johan Bergsten, Sales Manager Prevas, e-mail

Smart products,Maven Wireless coverage

Relaterede cases

 • Sordin

  Innovative høreværn til velfungerende gruppekommunikation

 • JABII

  JABII gør kampsport sjovt og smertefrit

 • Pilloxa AB

  Intelligent støtte ved livslang medicinering

 • Force Technology

  Realisering af avanceret industriel scanning