language arrow_drop_down
SE NO EN

Kunde:

BK Medical

Xilinx FPGA’er bag nye ultralydsmetoder

Et helt nyt medicoteknisk ultralydsinstrument er begyndt at blive solgt på verdensmarkedet. Ved hjælp af teknik fra Prevas kan læger bedre og hurtigere opdage åreforkalkninger.

Opgave: Procesændring og sporbarhed

Medicoteknisk udstyr fra danske BK Medical kan for første gang måle, i hvilken retning og hvor hurtigt blodet flyder i blodkarrene. Metoden kaldes ”Vector Velocity Imaging”, og der skal ikke tilføres noget stof til blodet for at foretage målingen. Det betyder, at lægerne kan opdage belægninger på indersiden af blodkarrene.

– Det er en god og billig metode til diagnosticering, fortæller professor Jørgen Arendt Jensen fra Danmarks Tekniske Universitet i Lyngby, som ligger 10 kilometer nord for København. Han og hans medarbejdere står bag meget af den forskning, som det nye instrument er baseret på. De første forsøg med den nye metode blev foretaget med forskningsscanneren Rasmus, som er udviklet af Prevas. Her blev det påvist, at metoden fungerede ved klinisk anvendelse, og siden da er den blevet anvendt i BK Medicals scanner ProFocus.

Han fortæller også, at instrumentet Vector Flow fra BK Medical klarede de strenge krav hos myndigheden FDA (Food and Drug Administration) i USA. Hans seneste projekt er ultralydsscanneren SARUS, som efter syv år nu nærmer sig et færdigt system. I lighed med Rasmus-scanneren er den baseret på programmerbare kredse, såkaldte FPGA'er. Saurus har 320 FPGA'er med en samlet beregningskraft, som svarer til fem tusinde almindelige PC'er.

– Saurus er en interessant scanner. Den kan generere 140 GB i sekundet, hvilket svarer til 70.000 HD-TV-kanaler samtidigt, fortæller professor Jørgen Arendt Jensen med stolthed i stemmen. Til al denne beregningskraft kræves to rack, der er lige så store som køleskabe, hvor 15 kilowatt elektricitet forvandles til målinger og databehandling. Det kan virke mærkeligt, at en FPGA har større beregningskraft end en almindelig PC-processor.

– Det er ikke nogle små FPGA’er, men derimod de største, som kunne skaffes tilbage i 2005, da projektet startede. Det er et meget stort projekt. Hardwareudviklingen er færdig, og nu arbejder vi på at anvende systemet til flere forskellige avancerede ultralydsmetoder for at forbedre billederne. Hans samarbejde med Prevas går tilbage til udviklingen af Rasmus i 1998, da virksomheden hed IO Technologies. Dengang drejede det sig også om FPGA’er.

– Da vi valgte Xilinx fra Prevas for syv år siden, spillede det en stor rolle, at de var fleksible, at ydelsen var god, og at der var en masse software til udvikling og styring af systemet.

Ønsker du at få mere at vide om dette projekt eller finde ud af, hvad Prevas kan gøre for dig, skal du kontakte:

KONTAKT OS
Søren W. Mathiasen, e-mail

Xilinx FPGA, BK Medical referenceprojekt
Xilinx FPGA, BK Medical referenceprojekt

Relaterede cases

 • Gradientech

  Ultrahurtigt diagnostiksystem kan redde liv og modvirke antibiotikaresistens

 • 4Life Solutions

  Rent drikkevand på fire timer

 • Realheart

  Realheart TAH – et "rigtigt" kunstigt hjerte

 • Sentispec

  Dansk succes: Fuldautomatisk feberscreener klar på rekordtid