language arrow_drop_down
SE NO EN

Kunde:

 ICA  

Værdifuld viden for ICA 

ICA gav Prevas den opgave at levere et nyt system til måling af effektiviteten.

Opgave: Manufacturing Execution Systems, MES.

Som en af Nordeuropas største dagligvarekæder er det vigtigt for ICA at gøre logistikken så effektiv som muligt. En vigtig del af dette arbejde er at sikre, at distributionsanlæggene anvendes så effektivt som muligt.

ICA besluttede sig derfor for at indføre effektivitetsmålinger (OEE) på to af sine automatiserede anlæg. Inden udbuddet blev der lavet en forudgående undersøgelse i et års tid, hvilket resulterede i, at Prevas fik opgaven med at levere en applikation baseret på software fra Invensys.

Projektet omfattede et distributionsanlæg i Helsingborg og et i Västerås og varede frem til sommeren 2011. Anlægget i Helsingborg er på 63.000 kvadratmeter og håndterer de daglige leverancer til 700 butikker. Anlægget i Västerås sorterer pakket kød til de fleste af Sveriges ICA-butikker.

Prevas' leverance blev gennemført i tre trin. I den første leverance blev der idriftsat cirka 100 OEE-målepunkter for anlægget i Helsingborg. Efter omfattende tests valgte ICA at fortsætte udviklingen ved at tilslutte yderligere 250 OEE-målepunkter i Helsingborg og derefter 80 i Västerås. I Västerås blev der samtidigt installeret et nyt SCADA-system, hvilket indebærer, at operatørerne både kan styre og analysere anlægget via samme grænseflade.

– Med ICA's varierende vareflow er det yderst vigtigt hurtigt at kunne få relevante og pålidelige informationer, som kan forklare, hvorfor anlæggene ikke udnyttes maksimalt i forskellige situationer, fortæller Måns Forsberg fra Prevas.

I dag håndterer systemet ca. 50.000 opdateringer af produktionsdata i døgnet. Driftscheferne hos ICA har gavn af de tydelige rapporter og den enkle grænseflade i forbindelse med deres arbejde med at engagere alle medarbejdere i deres stræben efter konstante forbedringer.

– Endelig kan jeg på en enkel og letforståelig måde vise driftsledelsen, hvordan de kan maksimere udnyttelsen af lageret, fortæller Desmond Currivan, som er teknisk chef for anlægget i Helsingborg.

Et spørgsmål, som ICA ønskede at få svar på ved hjælp af de indførte målinger, var, om der var uudnyttet kapacitet i anlæggene. Ved hjælp af systemet kunne man ret hurtigt vise, at det var der. Dette giver nu ICA en større frihed til at vælge mellem forskellige alternativer, såsom at øge produktionen, afkorte arbejdstiden eller flytte planlagt vedligeholdelse til almindelig arbejdstid. Den bedre kontrol gør, at ICA er bedre rustet til fremtiden, uanset hvilken vej man bestemmer sig for at gå.

– Det, som tog mest tid, var forundersøgelserne. Vi havde mange diskussioner om ikke-funktionelle krav som eksempelvis sikkerhed. Selvom disse diskussioner tog meget tid, var det godt, at vi havde dem på et tidligt tidspunkt. Det nemmeste var nok at få modelleringen af, hvad der skal måles, til at hænge sammen. Prevas har en stor viden inden for dette område, siger Fredrik Lessig, som er chef for forretningsudvikling hos ICA i Helsingborg.

Ønsker du at få mere at vide om dette projekt eller finde ud af, hvad Prevas kan gøre for dig, skal du kontakte:

KONTAKT OS
Roland Ferngård, Regional Manager Prevas AB, e-mail

MES ICA reference

Relaterede cases

 • Hounö

  Let's Cook

 • Carlsberg

  Ramlösa tager højde for øget produktion

 • Löfbergs kafferisteri

  Cloudbaserede vedligeholdssystem

 • Cermaq AS

  Det avancerede og alligevel enkle system bag din laksemiddag