sv  no  en  

Prevas udvikler fremtidens intelligente vinduer

Der er automatisk udluftning, støjdæmpning og lysindtag i fremtidens vindue Alle dem, der bor eller arbejder midt i byen, har ved at åbne vinduet sikkert tit opdaget, at luften udenfor er dårligere end den, der skal luftes ud. Og hvis støjen samtidig bliver for meget, så er der ikke andet for end at lukke vinduet igen. Men nu har Innovationsteamet i konsulentvirksomheden Prevas skitsen til fremtidens intelligente vindue, med hvilket udluftningen sker automatisk, når luftkvaliteten udenfor er bedre end i huset. Dette sker ved at kombinere en eller flere sensorer til kritiske luftparametre.

Med eksisterende teknik til elektronisk støjdæmpning er det trods trafikken udenfor stadig stille indenfor. Strategisk placerede mikrofoner og højtalere kan takket være avanceret signalbehandling, som er programmeret til at analysere den indkomne lyd, og v.h.a. højtalerne generere lydbølger i antifasen for at dæmpe støj. Denne teknik anvendes i dag i eksempelvis avancerede headset til støjende miljøer. Hvis støjniveauet bliver for højt til systemet, sørger mekanikken for at lukke vinduet. Med følsomme mikrofoner og de rette filtreringer og kontrol algoritmer, implementeret i en FPGA eller DSP, kan f.eks. en lastbil der nærmer sig, opdages i så god tid, at lukningen kan ske stille og roligt ved optimal styring af en støjsvag mekanik til selve åbning og lukning af vinduet.
og derved forstyrre så lidt som muligt.

Smart lysindslip En af de vigtigste funktioner et vindue har er at lukke dagslys ind, men indimellem kan det også blive for meget af det gode. På varme sommerdage kan man derfor begrænse lys- og varmeindtrængningen takket være elektrokromt glas, som bliver mørkere, når man tilføjer en elektrisk spænding mellem vinduesrammerne. Systemet kan også bruges til at reducere udstråling af værdifuld varme om natten. Omvendt kan vinduet også producere sit eget lys, når det naturlige lyset er sparsomt. Med omkring 50 RGB-dioder i vinduesrammen kan f.eks. en solopgang simuleres meget detaljeret på et passede tidspunkt af døgnet for at øge menneskernes velbefindende på den mørke tid af året.

Ekstern kommunikation Fremtidens vindue kan være i kontakt til omverdenen ved hjælp af internettet, ZigBee eller Z-Wave. På denne måde kan vinduet hente aktuelle pollental og data om vindforhold fra en webtjeneste for at finde ud af, om det måske bliver en af de dage, der eventuelt kan få konsekvenser for allergikere i bygningen. At styre eller konfigurere funktioner på afstand sideløbende med andre systemer gør det muligt for vinduet at sende fejlalarmer og statistikker.
 

Om Prevas
Prevas blev etableret 1985 og er i dag Nordens førende virksomhed indenfor indlejrede systemer og industriel IT. VI er hovedleverandør og innovativ udviklingspartner til Nordens førende virksomheder i div. brancher, så som life science, telekom, automotive, forsvar, energi og fremstillingsindustrien. Fundamentet i Prevas er udvikling af intelligens i produkter og industrisystemer. Prevas løsninger kendetegnes af innovation, kvalitetssikring og leverancesikkerhed. Vores nordiske designhus består af næsten 550 medarbejdere og vi har kontorer i Sverige, Danmark og Norge. Prevas er børsnoteret siden 1998, NASDAQ OMX Nordiske Børs Stockholm.

Vil du vide mere?

Kontakt os.

Produkt log ind
Prevas

Med spidskompetence inden
for indlejrede systemer og
industriel IT bidrager Prevas
med innovative løsninger,
der skaber vækst

info@prevas.dk

Kundeservice