language arrow_drop_down
SE NO EN

Kunde:

Acarix

AVANCERET ELEKTRONISK STETOSKOP MÅLER HURTIGT HJERTETILSTAND

Med Acarix CADScor® System ser vi fremvæksten af en helt ny, avanceret medicinsk teknologi. Den er svær at udvikle, men let at anvende. Systemet kan redde menneskeliv og spare mange penge til sygepleje.

Opgave: Et elektronisk stetoskop, der måler gennemstrømningen i hjertets kranspulsårer og hurtigt kan diagnosticere en eventuel forsnævring.

DE FLESTE BEKYMREDE PATIENTER med brystsmerter, ondt i ryggen og lignende symptomer søger læge. Smerterne kan skyldes mange ting, men lægen har grund til at mistænke, at der er en blodprop på vej. For at være på den sikre side sendes patienten oftest til yderligere undersøgelser, såsom arbejdstest med EKG og CT-scanninger med lange ventetider og store omkostninger til følge. Undersøgelser, der nu kan spares på.

Kort fortalt handler innovationen om et elektronisk stetoskop, der måler gennemstrømningen i hjertets kranspulsårer og hurtigt kan diagnosticere en eventuel forsnævring. Målingen er parat i løbet af et par minutter og udføres med det samme hos lægen. Hvis en CAD-score er høj, er det et tegn på, at patienten skal sendes til en pre-screening.

PLASTER MED AVANCERET MIKROFON
Med Acarix-analyseinstrumentet får man en mere præcis måling med en mere sikker og forudsigelig metode. Et plaster med en avanceret mikrofon placeres ved hjertet. Apparatet lytter til hjertelyden og lyden af blodets gennemstrømning og kan dermed afgøre, om der findes en åreforsnævring, eftersom blodet hvirvler, når man har en forsnævring. Ud fra denne undersøgelse kan lægen beslutte, om patienten skal have en henvisning.

Virksomheden bag innovationen hedder Acarix. Virksomhedens forretningsidé er baseret på forskning gennemført på danske universiteter. I maj i år kom den vigtige CE-godkendelse. Et vanskeligt nåleøje at komme igennem for et produkt, der benyttes i medicinsk øjemed.

Det er sværere at få en CE-godkendelse, jo tættere et medicinsk produkt kommer på kroppen. At få myndighedernes CE-godkendelse gør, at man har ret til at sælge produktet, som i dette tilfælde er blevet testet på mere end 2000 patienter.

Claus Bo Vöge Christensen, COO hos Acarix, fortæller om aktiviteterne, som blev påbegyndt i 2009:

”En af de hovedfunktioner, vi udviklede med Acarix CADScor® System, var dets evne til at udelukke, at der er forsnævringer i kranspulsåren. Det er en stor lettelse for en patient, når man hurtigt kan fastlægge, at han eller hun ikke har nogen akutte og alvorlige hjerteproblemer. Vores elektroniske stetoskop og CADScor-system er næs-ten lige så godt som en CT-scanning, samtidig med at det er helt uden risici.”

”Vi har haft stor glæde af den hjælp, vi har fået fra Prevas som udviklingscenter siden 2011”, fortsætter Claus Vöge Christensen, som selv har en baggrund inden for udvikling af sensorer i medicinsk udstyr. Vi lytter til kranspulsårens lyd, der er 1000 gange lavere end normal lyd. Der var behov for andre tekniske kompetencer til dette, end dem vi selv var i besiddelse af. Hos Prevas fandt vi erfaring og specialkundskaber, blandt andet inden for akustik, audio og signalbehandling. Vi valgte Prevas på grund af deres størrelse og omfanget af deres ressourcer, hvilket giver kontinuitet i arbejdet, uden at det er afhængigt af et enkelt individ. Det viste sig at være et godt valg.

VIDEN, FLEKSIBILITET OG ENGAGEMENT
Den projektstruktur, vi har arbejdet med sammen med Prevas, har været vældig god med en høj grad af fleksibilitet, og de har kunnet regulere tempoet i relation til løbende resultater fra vores investorer. Hos Prevas fandt vi stærkt engagerede medarbejdere, som helt fra begyndelsen viste os, at det handlede om mere end blot at tjene penge for dem. Vi kunne mærke, at de virkelig var oprigtigt interesserede, og de har taget projektet til sig som deres eget i langt højere grad, end hvad man kan forvente sig som kunde. Det spiller en stor rolle for tilliden og projektformen, og den umiddelbarhed, der eksisterer i vores samarbejde.

Projektledelsen og projektet har fungeret godt, selv når der var ting, der ikke gik, som vi ønskede. Processen med at forstå, hvorfor noget ikke fungerer, er mindst lige så vigtig. Vi har også haft et fint samarbejde omkring, hvilke tests der var behov for, og hos Prevas fandt vi stor viden om reglerne inden for medicinsk teknik. Samarbejdet har fungeret helt uden anmærkninger.”

Henrik Møller, der er ansvarlig for Prevas' drift i Danmark, fortæller:

”Prevas har været med under hele processen, som har været et ”one product – one company-projekt”. Selvom Acarix-produktet er unikt, har Acarix kunnet benytte sig af Prevas' gennemtestede metodik inden for udvikling af hardware og software. Prevas har også leveret projektledelse, koordineret mekanik og været involveret i dele af CE-godkendelsen.

Acarix henvender sig til læger på sundhedsklinikker, hjerteklinikker og privatpraktiserende kardiologer. Alene inden for den danske sundhedspleje forventes det, at der kan spares et trecifret millionbeløb ved at erstatte de dyre undersøgelser på sygehusene.

Ønsker du at få mere at vide om dette projekt eller finde ud af, hvad Prevas kan gøre for dig, skal du kontakte:

KONTAKT OS
Henrik Møller, e-mail

Kontigo Care, TripleA, reference
Kontigo Care, TripleA, reference

Relaterede cases

  • Gradientech

    Ultrahurtigt diagnostiksystem kan redde liv og modvirke antibiotikaresistens

  • 4Life Solutions

    Rent drikkevand på fire timer

  • Realheart

    Realheart TAH – et "rigtigt" kunstigt hjerte

  • Sentispec

    Dansk succes: Fuldautomatisk feberscreener klar på rekordtid